Korumanın Başkenti

SAFRANBOLU

Bilinen tarihi MÖ 3000 yıllarına kadar giden Safranbolu Hititlerden, Perslere, Romalılardan, Osmanlılara birçok büyük medeniyetin egemenlik kurduğu bir bölgede yer almaktadır.

Bugünkü yapısını 17. yüzyıldan itibaren kazanan Safranbolu, Türk şehir yapısına uygun olarak zamana ve ihtiyaca bağlı olarak gelişen, birbirine eklenerek büyüyen ve doğaya uyum sağlayıp onu koruyan niteliği ile dikkat çekmektedir.

Cinci Hanı ve Hamamı, Köprülü Mehmet Paşa, İzzet Mehmet Paşa, Dağdelen, Hidayetullah ve Kaçak (Lütfiye) Camiileri, İncekaya Su Kemeri, Eski Hükümet Konağı ve Saat Kulesi, tarihi çeşmeler ve Arastalar (Loncalar) Osmanlı devrinin tanıklarından bazılarındandır.

Şehir, doğa, insan ve ev ilişkilerindeki düzen ve dengenin dünya çapındaki en güzel örneklerinden biri olan Safranbolu'da çevreye olduğu kadar komşuya da saygı egemendir. Hiçbir ev diğerinin görünüşünü engellemez. Taş, kerpiç, ahşap ve alaturka kiremitlerle yapılan evlerin bahçeleri de sokaktan taş duvarlarla ayrılmıştır.

Safranbolu'da Gün Batımı

SAFRANBOLU EVLERİ

Safranbolu Evleri yüzlerce yıllık bir süreçte oluşan Türk kent kültürünün günümüzde yaşamaya devam eden en önemli yapı taşlarıdır. İlçe merkezinde 18. ve 19.yy. ile 20.yy. başlarında yapılmış yaklaşık 2000 geleneksel Türk evi bulunmaktadır. Bu eserlerin 800 kadarı yasal koruma altındadır.

Tüm evler kendilerine göre daha merkezi konumdaki kamu binalarına, dini yapılara ve anıt eserlere dönüktür. Hangi evden bakılırsa bakılsın manzara kapanmaz. Evlerin yakın plan cepheleri kör, uzak plan cepheleri açık ve birbirlerini izleyecek konumdadır.

Şehrin ortasında bulunan meydana yönelik yollar ve sokaklar ile anıt eserlerin avluları ve meydanlar da taş kaplıdır. Mevcut taş kaplama tarzı rutubeti en aza indiren, sel sularına karşı dayanıklı ve ağaç köklerinin yeterli su almasına uygun yapıdadır.

Safranbolu evlerindeki çıkmalar, evin dış görünümünü tek düzelikten kurtarır. Evlerin pencereleri çok özel biçimde tasarlanmış olup dar ve uzuncadır. Ahşap kanatlı pencerelerde ayrıca 'muşabak' denilen kafesler bulunur.

Safranbolu Evleri

SAFRAN & LOKUM

Şehrin adı, Belli bir dönem “Zağfiran-ı Borlu”, “Zağfiranbolu” ve “Zafranbolu” olarak söylenen adı toprağında çok yetişen ve dünya üzerinde oldukça değerli bir baharat ve gıda boyası olarak tüketilen safran bitkisinden gelmektedir.

Yetiştirilmesi ve bakımı büyük emek isteyen safranın kendi ağırlığının yüz bin katı sıvıyı sarıya boyama potansiyeli olduğu bilinmektedir. Ayrıca ilaç, gıda ve kozmetik sanayisinde de kullanılan safran dünyanın en pahalı baharatlarından biridir.

Safranbolu, Türk Mutfak Kültürü’nün en önemli lezzetlerinden olan lokum konusunda isim yapmış yerleşimlerden biridir. Diğer lokumlara göre daha hafif olması, yapımında mineral bakımından zengin doğal Safranbolu sularının kullanılması şöhret kazanmasını sağlamıştır.

Safranbolu'ya gelip de lokumundan tatmamak olmaz...

Safranbolu Safranı

DOĞA

Tarihi ve kültürel güzelliklerinin yanı sıra Safranbolu'nun doğası da muhteşemdir. Safranbolu, her ne kadar ‘Dünya Mirası’ bir şehir olarak bilinse de, bilim insanları ve doğaseverler için Safranbolu; kanyonlar coğrafyasıdır.

Safranbolu coğrafyası içerisinde bulunan üç kanyon (Düzce, Sırçalı ve Sakaralan) birbiri ile bağlantılıdır. Diğer iki kanyon da (Tokatlı ve Bulak) bu bütünlüğün bir parçası olarak bölgenin doğal değerleridir.

Bulak (Mencilis) Mağarası da 6,5 km uzunluğu ile ülkemizin 4. büyük mağarasıdır. İçerisindeki dikitler, sarkıtlar, traventenler, göletler ve yer altı nehirleri ile bir tabiat harikasıdır.

Safranbolu'nun Doğal Güzellikleri

BUNLARI YAPMADAN DÖNMEYİN

Safranbolu'ya geldiğinizde muhakkak yapmanızı tavsiye edeceğimiz bazı etkinlikler:

  • Kaleden Ve Hıdırlık Tepesinden şehri kuşbakışı izlemeden, Kent Tarihi Müzesi ve Anadolu Saat Kuleleri Minyatürleri Parkını görmeden,
  • Kaymakamlar Gezi Evini ziyaret etmeden
  • Tarihi Safranbolu Evleri’nde konaklamadan
  • Tarihi Loncalar Yemeniciler ve Demirciler Arastalarını görmeden
  • Bir konakta kahve molası vermeden
  • Müze Köy Yörük, İncekaya Su Kemeri, Tokatlı Kanyonu ile Kristal Teras, Şelale ve Bulak Mencilis Mağarasını keşfetmeden
  • Mini araçlarla elektronik rehber eşliğinde Tarihi Safranbolu turu yapmadan
  • Dünyaca ünlü Safranbolu lokumu, kuyu kebabı, safranlı zerde, Safranbolu bükmesi ve Safranbolu Baklavasından tatmadan

Safranbolu’dan ayrılmayın!

Safranbolu'da Mutlaka Yapılması Gerekenler

SAFTİD

SAFTİD

Müzekent Safranbolu’nun turistik yönden gelişmesi ve artan ziyaretçi sayısı ile birlikte bu alanda sektör profesyonellerini biraraya getirecek sivil toplum kuruluşu ihtiyacı ile birlikte kurulan derneğimizin misyonu turizm çeşitliliğini arttırarak Safranbolu’nun ülke turizmi içindeki payını geliştirmek; emanetçisi olduğumuz bu tarihi ve kültürel mirası katma değerini arttırarak gelecek nesillere taşıyabilmektir.