SAFTİD

Vizyonumuz

Kültür Bakanlığı tarafından 1976 yılında “Kentsel Sit” olarak koruma altına alınan Safranbolu; 1994 yılında UNESCO tarafından istisnai ve evrensel kültürel varlıkları bakımından Dünya Miras Listesi’ne alınmıştır.

Koruma altındaki eser sayısı yaklaşık 1500 olan Safranbolu’da 90’lı yılların başında küçük ve orta ölçekli turistik tesislerin hizmete girmesiyle turizm, kent ekonomisindeki yerini almaya başlamış, terk edilmiş konaklar otel, lokanta, mağaza gibi işlevlerle yaşayan hale dönüştürülmüş, anıtsal eserler restore edilmeye başlamış, kaybolmak üzere olan el sanatları turistik amaçla yeniden canlılık kazanmıştır. Bununla birlikte, yerel halkın ulaşabildiği meşhur Safranbolu lokumu dünya çapında duyulmuş ve turizm için de vazgeçilmez bir lezzet olarak ekonomideki payını artırmıştır.

Geçmişte İpek Yolu’nun da Safranbolu’dan geçmesi dolayısıyla Hititler, Frigler, dolaylı yoldan Lidyalılar, Persler, Helenistik Krallıklar, Romalılar, Selçuklular, Çobanoğulları, Candaroğulları ve Osmanlıların egemenlik kurmuş olduğu kentimiz, tarihi zenginliğiyle yerli ve yabancı birçok turistik ilgisini çekmektedir.

Tarihi zenginliğiyle birlikte doğasıyla da kendine hayran bırakan Safranbolu’da birbirinden farklı ilgi gruplarından ziyaretçiyi ağırlamak mümkündür.

Safranbolu Turizm İşletmecileri Derneği; 1990’ların sonunda gelişen turizm potansiyeli ile birlikte ev pansiyonculuğundan başlayan turizm hareketinin konaklarda artan küçük otelcilik, özel işletme belgeli turizm işletmeleri ve daha yüksek kapasiteli şehir otellerinin de hizmete girmesiyle 2004 yılında kurulmuştur.

SAFTİD’in hedefi, Müzekent Safranbolu’daki tüm turizm potansiyelini ortaya çıkarıp daha fazla turistin ilgisini çekerek farklı pazarlara ulaşabilmek; sektördeki tüm ilgililerin katılımıyla Safranbolu turizmindeki eşikliklerin saptanarak giderilebilmesini birlik ve beraberlik içerisinde sağlayabilmektir.

Şebnem Urgancıoğlu / Yönetim Kurulu Başkanı

SAFTİD

SAFTİD

Müzekent Safranbolu’nun turistik yönden gelişmesi ve artan ziyaretçi sayısı ile birlikte bu alanda sektör profesyonellerini biraraya getirecek sivil toplum kuruluşu ihtiyacı ile birlikte kurulan derneğimizin misyonu turizm çeşitliliğini arttırarak Safranbolu’nun ülke turizmi içindeki payını geliştirmek; emanetçisi olduğumuz bu tarihi ve kültürel mirası katma değerini arttırarak gelecek nesillere taşıyabilmektir.